Kolajen Nedir?


0

Cilt sağlığıyla anılan kolajen, aslında tüm vücudumuz için olması gereken bir protein türüdür. Deri, kemik ve tendon başta olmak üzere birçok organda yüksek oranda bulunur. En önemli görevi, bağ dokusunu güçlendirmek ve vücudun bütünlüğünü sağlamaktır.

20’li yaşların başında başlamak üzere yaşımızın ilerlemesi ile birlikte vücutta üretilen kolajen miktarı azalır. Kolajen kaybının neden olduğu kırışıklıklar, esneklik kaybı vb. bir yana, bu protein kireçlenmeyi ve eklem ağrılarını azaltmak, kıkırdak bozulmasını önlemekte de önemli rol oynar.

Kolajen Neden Azalır?

Yaşın İlerlemesi

40’lı yaşlara geldiğinizde kolajen cildinizde önemli ölçüde azalmaya başlar. 50’li yaşlarınızda, yağ üreten yağ bezlerinin boyutu küçüldüğü için cilt kurur ve kolayca kaybedersiniz. Bu yaşlarda vücuttaki kolajen miktarının yarısı azalmış olur. 

Stres

Stres her açıdan vücut dengesini olumsuz yönde etkilemektedir. Hormonel bozukluklar ve ödem gibi birçok olumsuzlukları olan stres, kolajen moleküllerinin yapılandırılmasını da yavaşlatmaktadır.

Uyku Düzensizliği

Vücudun kendini yenilemesi ve şarj etmesi için yeterli uyku düzeni olmalıdır. Cilt yenilenmesinin ve kolajen üretiminin sağlandığı bu zaman dilimi oldukça önemlidir.

Sigara ve Alkol Tüketimi

Sigara ve alkol tüketimi vücudun doğal dengesini olumsuz yönde etkiler ve kolajen üretimini yavaşlatarak, cilt kalitesini gözle görülür şekilde düşürür.

Yanlış Beslenme

İşlenmiş ve ödeme yol açan gıdaları tüketmeyi bir kez daha düşenmelisiniz. Bu besinler vücutta bulunan kolajen moleküllerinin yapısında bozukluğa neden olabilir. Organik ve temiz gıdaları tüketmelisiniz.

Güneş Işığına Maruz Kalmak

Güneş ışığı D vitamini için gerekli olsa da güneşe uzun süre maruz kalmak, oksidatif stres yaratarak vücuttaki kolajen miktarını düşürebiliyor.

Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?

Kolajen kaybını durduramasak bile azalmasını yavaşlatmak bizim elimizdedir.

Peki bu azalmayı engellemek için hangi besinler tüketilmelidir?

Kolajen azalmasını en fazla engelleyen besinler, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik, kolajen üretiminde faydası olduğu bilinen aminoasitleri içerir.

⦁ İlikli kemik suyu
⦁ Sığır eti
⦁ Tavuk eti
⦁ Hindi eti
⦁ Balık

Kırmızı renkli meyve ve sebzeler, içeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini oldukça destek verir.

⦁ Ahududu
⦁ Böğürtlen
⦁ Yaban mersini
⦁ Elma
⦁ Kiraz
⦁ Pancar
⦁ Kırmızı kapya biber
⦁ Domates
⦁ Kızılcık

İçeriğinde sülfür ve kükürt  besinler, kolajen üretiminde önemli rol oynamaktadır.

⦁ Brokoli
⦁ Lahana
⦁ Soğan
⦁ Sarımsak
⦁ Karnabahar
⦁ Pırasa
⦁ Brüksel lahanası

Kolajenın üretilmesi ve daha iyi emilmesi için C  vitamini ihtiyacını karşılamalısınız. C vitamini içeren meyve sebzeler.

⦁ Kapya biber
⦁ Maydanoz
⦁ Limon
⦁ Kivi
⦁ Portakal
⦁ Greyfurt
⦁ Mandalina

Kolajen Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Kolajen takviyesini kullananlar, vücutlarındaki kolajen miktarını arttırıp daha sağlıklı bir yaşam hedeflemektedirler. Kolajen takviyesi; cilt sağlığından, kalp hastalıklarına kadar istenmeyen problemleri önlemede yardımcı olur.

⦁ Ciltte sıkılaşma ve parlaklık
⦁ Vücutta esneklik ve canlılık
⦁ Saç dökülmesinde azalma
⦁ Kaslarda ve kemiklerde güçlenme
⦁ Bağışıklık sisteminde güçlenme
⦁ Hormonel yapıda iyileşme
 


 




 




[zombify_post]


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir